Oude/gebruikte gebakken klinkers

 Formaat

Oude klinkers zijn te verkrijgen in ca. vier verschillende formaten.
Daarbij moet u wel bedenken dat het gaat om (plus/minus) formaten. Het gaat immers niet om machinale vervaardigde fabrieksklinkers, maar om klinkers die stuk voor stuk uniek zijn.

oude gebakken klinkers VSB Groep

Kleurstelling

De kleurschakeringen van oude gebakken klinkers zijn iedere keer weer anders. In tegenstelling tot hedendaagse klinkers zijn de historische klinkers gebakken in steenovens die werden gestookt met hout en kolen. Doordat het onmogelijk was deze ovens op een constante temperatuur te stoken, ontstonden de talloze kleurschakeringen. Natuurlijk hebben ook vervoersmiddelen als de postkoets, paard en wagen en later gemotoriseerd verkeer hun sporen achtergelaten en zo de klinkers een eigen karakter gegeven. Onze klinkers zijn bijvoorbeeld gebruikt in binnensteden van historische stadjes in Nederland en België, maar ook op schilderachtige landweggetjes en dijken langs rivieren als de Waal en de Rijn.

site plaatje

Oude gebakken klinkers zijn superieur in duurzaamheid

De grondstof van oude gebakken klinkers is rivierklei. Het gaat dus niet om machinaal vervaardigde klinkers van beton, maar om natuurproducten. Een gebakken klinker gaat gemiddeld 125 jaar mee. Naast dat de grondstof voor gebakken klinkers natuurvriendelijk is, hebben klinkers een onweersproken levensduur zonder onderhoudsnoodzaak en zijn ze kleurecht.

oude gebakken klinkers VSB Groep