Oude gebakken klinkers

Stenen met historie

oude gebakken klinkers VSB Groep

Oude gebakken klinkers zijn stuk voor stuk uniek. Het gaat niet om machinaal vervaardigde klinkers van beton, maar om uit klei gebakken natuurproducten.

Klinkers die bijvoorbeeld zijn gebruikt in binnensteden van historische stadjes in Nederland en België, maar ook op schilderachtige landweggetjes en dijken langs rivieren als de Waal en de Rijn.

oude gebakken klinkers VSB Groep

De kleurschakeringen van oude gebakken klinkers zijn iedere keer weer anders. In tegenstelling tot hedendaagse klinkers zijn de historische klinkers gebakken in steenovens die werden gestookt met hout en kolen. Doordat het onmogelijk was deze ovens op een constante temperatuur te stoken, ontstonden de talloze kleurschakeringen. Natuurlijk hebben ook vervoersmiddelen als de postkoets, paard en wagen en later gemotoriseerd verkeer hun sporen achtergelaten en zo de klinkers een eigen karakter gegeven.

oude gebakken klinkers VSB Groep

Oude gebakken klinkers zijn superieur in duurzaamheid

Gebakken klinkers zijn superieur in duurzaamheid. Een gebakken klinker gaat gemiddeld 125 jaar mee. De grondstof van gebakken klinkers is rivierklei. De natuur is in staat zelf klei aan te maken en rivierklei is lokaal beschikbaar. Naast dat de grondstof voor gebakken klinkers natuurvriendelijk is, hebben klinkers een onweersproken levensduur zonder onderhoudsnoodzaak en zijn ze kleurecht.

oude gebakken klinkers VSB Groep

Recycling van oude bestratingsmaterialen

Bovenstaand proces herhaalt zich meerdere keren. 90 procent van oude gebakken bestratingen wordt hergebruikt. De levensduur van gebakken straatstenen is gemiddeld 125 jaar, maar soms wel 250 jaar. Door te kiezen voor oude gebakken klinkers levert U een positieve bijdrage aan ons (en die van vele volgende generaties) milieu.

Formaten

Oude klinkers zijn te verkrijgen in ca. vier verschillende formaten.
Daarbij moet u wel bedenken dat het gaat om (plus/minus) formaten. Het gaat immers niet om machinale vervaardigde fabrieksklinkers, maar om klinkers waarop in het verleden letterlijk en figuurlijk sporen zijn achtergelaten.